Brillenliefde te Utrecht Terug naar overzicht
In het hartje centrum van Utrecht heb ik een afspraak met de 40-jarige zeer gepassioneerde mede-eigenaar van Brillenliefde Jan Hamerijck.

De ochtend van het interview is de optiek van Jan en Iris Kok (32 jaar) overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Vanwege de leeftijd van Jan en Iris zijn we erg nieuwsgierig naar de reden van de verkoop van hun zeer goed lopende optiek. Jan begint enthousiast te vertellen.

Gedurende het jaar 2018 besloot de toenmalige salesmanager van Markus Temming Jan Hamerijck om samen met zijn partner Iris Kok (optometrist) een optiek te starten in Utrecht. Ze vonden een geschikte winkel waar voorheen een chocoladewinkel gevestigd was.

De in België geboren Jan was ervan overtuigd dat er in Utrecht nog plaats was voor creatieve, exclusieve montuurmerken waar naar zijn mening zeker nog markt voor was. Vanwege zijn 20 jaar lange ervaring in de optiekbranche wist hij precies welke merken er in aanmerking kwamen voor zijn beoogde klanten, en… hij bleek het bij het juiste eind te hebben. Binnen no-time werd het zo druk dat ze het niet meer alleen aankonden en medewerkers nodig hadden. Eerst 1, maar al snel werden er 3 vakbekwame mensen aangenomen. In maart 2022 werd Jan helaas gegrepen door het Coronavirus met als gevolg een half jaar inactiviteit. Het zette Jan aan het denken over zijn toekomst. Door zijn gepassioneerde en creatieve inborst en dankbaar voor de mooie en vruchtbare jaren, wilde Jan na 20 jaar optiek het over een andere boeg gooien. Na vele gesprekken met Iris besloten ze samen een punt te zetten achter hun optiekcarrière.

Jan en Iris wilde dit professioneel aanpakken door een ervaren makelaar in de hand te nemen. Jan zegt: “Iedereen die in de optiek werkt kent Marco Bovée als de makelaar met veel contacten en professionele benadering. Het feit dat Marco een boekhoudkundige achtergrond heeft maakt het alleen maar logischer om voor hem te kiezen.”

Vanwege hun verleden duurde het niet lang voordat het overnameproces aan Vorwerk Overnamebegeleiding Optiekzaken werd gegund. Het advies destijds van Marco om nog een maand te wachten met de optiek te koop te zetten vanwege het uitkomen van de cijfers van het voorgaande boekjaar, bewees de vakkundigheid van Marco wat door Jan en Iris zeer werd gewaardeerd.

Binnen enkele weken kwam Marco met zes kandidaten aan die Jan allemaal heeft uitgenodigd voor een gesprek. Deze overnamepartijen deden allemaal een bod en Jan en Iris besloten niet voor het hoogste bod van een optiekgroep te gaan, maar kozen voor een zelfstandige opticien met een aantal optiekzaken.

Jan had het gevoel tijdens de overnameperiode dat hij en Marco elkaar versterkte waardoor alles perfect verliep. Zonder enige twijfel adviseert Jan opticiens die van plan zij hun zaak te verkopen contact met Marco op te nemen.

Jan Hamerijck liet nog weten dat hij het erg naar zijn zin heeft gehad in de optiekwereld en hij wil graag iedereen bedanken die hij in het verleden binnen het vak is tegengekomen! Jan en Iris blijven nog tot eind juni dit jaar werkzaam bij Brillenliefde, en wat zij daarna gaan doen is nog niet zeker. Eerst maar even genieten van de vrijheid. Er komen vast wel weer nieuwe ideeën en mogelijkheden waar zij ook dan weer volop voor zullen gaan!