Bronkhorst Brillen te Utrecht Terug naar overzicht
Interview: Op 14 oktober, de dag van het interview, was de zaak 12 dagen daarvoor overgedragen...

Op 14 oktober, de dag van het interview, was de zaak 12 dagen daarvoor overgedragen aan de nieuwe eigenaren Wouter en Annemarieke Langen. Op zaterdag 10 oktober werd de open dag van de nieuwe zaak “KIJKEN bij Wouter” gecombineerd met het afscheid van Gerry (61 jaar) en Piet (64 jaar) Bronkhorst. Gerry: “het was een fantastisch afscheid. We hadden ons klantenbestand een uitnodiging gestuurd en daar werd volop gebruik van gemaakt. De hele dag door kwamen de vaste klanten ons de hand schudden. We gingen met een super gevoel en overladen met cadeautjes ‘s avonds huiswaarts, een mooiere afsluiting was niet denkbaar”.

Wat was hier aan vooraf gegaan? Nadat Piet Bronkhorst was afgestudeerd als opticien werkte hij een aantal jaren bij verschillende zelfstandige optiekzaken en voor een kleine keten. In het jaar 1982 werd hij geïnformeerd over de geplande uitbreiding van het nieuwbouwproject, en het daarbij te bouwen winkelcentrum, Lunetten. Aangezien Piet al langer aan het nadenken was over het starten van een eigen optiekzaak greep hij deze kans aan en schreef zich in. Hij kocht een winkelpand zonder pui en totaal kaal van binnen. De pui en de inrichting werden vormgegeven naar de specifieke wensen van Gerry en Piet.

Het was destijds niet eenvoudig om de zaak te laten floreren vanwege de toenmalige economische problemen die werden veroorzaakt door de tweede oliecrisis en een aftakelende industrie. Maar de aanhouder wint en gelukkig kwamen er betere tijden toen de crisis aan zijn einde was gekomen. Gerry was van het begin af aan betrokken bij de zaak en adviseerde de klanten, deed de administratie en deed samen met Piet de inkoop. Gedurende de 33 jaar dat zij de optiek runde hebben zij dat al die tijd samen, dus zonder medewerkers, gedaan. Wel werd er voor 1 dag per week een contactlensspecialist ingehuurd.

Gedurende het jaar 2014 merkte Gerry dat het wat achteruit ging met de gezondheid van Piet en dat zij als opticienechtpaar wel heel kwetsbaar zouden zijn bij eventuele ziekte of burn-out. Ze wilden dat risico niet nemen en besloten na te denken over de verkoop van de zaak. In de maand november werd Marco Bovée gebeld om een vrijblijvend gesprek aan te gaan. Maar het advies wat hij hun gaf hadden zij niet verwacht waardoor zij verdere actie een aantal maanden opschoven. In februari namen zij weer contact op met Marco en gaven hem de opdracht. Marco liet Gerry en Piet weten dat de verkoop 1 tot 1½ jaar in beslag zou kunnen nemen. Vandaar de verbazing dat Marco zich half maart al meldde met de eerste geïnteresseerde koper. Deze viel af omdat deze opticien zich voornamelijk  wilde toeleggen op de verkoop van kinderbrillen. Hiervoor was in Lunetten haast geen markt. De volgende eventuele kopers waren Wouter en Annemarieke Langen met wie het direct klikte. Het proces werd in gang gezet en half juni werd het koopcontract met hen getekend.  Het was wel sneller dan zij hadden verwacht, uiteindelijk zou het financiële gat wat ontstond tussen de verkoopdatum en de pensioengerechtigde leeftijd moeten worden ingevuld. Maar na bestudering daarvan kwamen zij tot de conclusie dat dit geen probleem zou opleveren.

Piet: “terugkijkend op het verkoopproces kan ik niet anders concluderen dat Marco zeer integer te werk is gegaan. Hij gaf goede adviezen en was reëel in de gesprekken met de koper. Door de snelheid van werken door Marco bleven de kosten van zijn verkoopbegeleiding binnen de perken. Ik kan Marco  dan ook van harte adviseren aan opticiens die ook nadenken over verkoop van hun optiek”. Leo Rensen