Danel Optiek te Enschede Terug naar overzicht
DE HONDERDSTE OVERNAMEBEGELEIDING!!!

Interview met Johan en Mariska Danel, Danel Optiek te Enschede

Vanwege corona heb ik dit interview telefonisch afgenomen. Normaal gesproken spreek ik altijd af in de optiek om tijdens het interview de sfeer van de zaak te ervaren. Gelukkig ken ik Danel Optiek nog vanuit het verleden als een prachtige zaak waarbij de optiekactiviteiten zijn verdeeld over 2 verdiepingen.

Johan (51) en Mariska (49) zijn Danel Optiek gestart op 15 oktober 1998. Geen overname maar een nieuwe zelfstandige optiekzaak in het centrum van Enschede. Als gediplomeerd opticien/contactlensspecialist kon hij zijn visie ten uitvoer brengen om onderscheidend te zijn in optiekland als zelfstandige optiek met o.a. inrichting en een grote mooie brillencollectie aan de Oude Markt 7. Al snel kwam Mariska Johan ondersteunen op het gebied van advisering klanten en de inkoop. In een later stadium heeft Mariska ook de personele zaken onder haar hoede genomen.

Het liet niet lang op zich wachten voordat het aannemen van medewerkers een must bleek te zijn door de enorme aanwas van nieuwe klanten. In 2010 werd de bovenverdieping bij de winkel betrokken alwaar de kinderafdeling, werkplaats, refractieruimtes, optometrie en een lab voor lensinstructies werden geplaatst. In 2020 was het medewerkersbestand inclusief Johan en Mariska 11 personen en was de optiek uitgegroeid tot de grootste optiekzaak van Twente! Op het gebied van optometrie is enkele jaren een samenwerking geweest met een oogkliniek in Duitsland, dit naast de al reeds bestaande optometrie-activiteiten.

Tijdens de zomervakantie van 2020 besloten Johan en Mariska om een andere invulling te geven aan hun werkzame leven. Het gebonden zijn aan de werkvloer vanwege het altijd maar nodig zijn en het telkens ondernemen in compromissen stond zijn vrijheid in de weg. Johan is een pure ondernemer en denkt er samen met Mariska over na waar hij zijn ondernemerskwaliteiten in de toekomst kan gebruiken zonder dat hij in zijn vrijheid wordt beperkt. Tijdens een verdiende sabbatical - na 22 jaar-  gedurende 2021 gaan ze dat onderzoeken en ontdekken wat het leven nog meer te bieden heeft.

Omdat er in het verleden al eens contact was geweest met Marco Bovée en bij Johan daar een goed gevoel over was bijgebleven, nodigde hij in september 2020 Marco uit om een eventuele overname te bespreken. Het gesprek monde uit in een opdracht met een stille verkoopclausule en na 3 dagen kwam Marco met 4 geïnteresseerde overnamekandidaten. De keuze was snel gemaakt omdat EyeCare het beste paste bij de organisatie aangaande de werkwijze van het bestaande team. Johan en Mariska hechten grote waarde aan de goede match met de medewerkers bij de keuze van een overnamekandidaat en wilden dat het voor het team goed en vlot geregeld zou worden. Eind oktober werd de overname door beide partijen getekend maar nog niet in de openbaarheid gebracht. EyeCare heeft zich volledig gehouden aan de afgesproken geheimhouding tot de medewerkers waren ingelicht over de overname per 1 januari 2021. De naam van de zaak blijft voorlopig zoals het was: Danel Optiek.

Johan en Mariska zijn enthousiast met betrekking tot de werkwijze van Marco Bovée. Johan: ”Marco heeft de overname zeer vertrouwelijk behandeld, het contact was plezierig, er waren op geen enkel moment onduidelijkheden en de verkoopperiode duurde kort waardoor langdraderigheid werd voorkomen, precies wat ik wilde,”. Johan raadt potentiële verkopers aan die op termijn zijn/haar optiekzaak wenst te verkopen, om contact met Marco op te nemen. Al is het maar om een vrijblijvende waardebepaling. Leo Rensen