Jan van Dis Optiek te Hardinxveld Giessendam Terug naar overzicht
Interview: De smalle straatjes in het centrum van Hardinxveld-Giessendam gaven een bijzondere...

De smalle straatjes in het centrum van Hardinxveld-Giessendam gaven een bijzondere sfeer aan dit dorp toen ik er op een zonnige dag in de maand juni arriveerde. De 59 jarige voormalig eigenaar Jan van Dis was sinds 4 mei weer even op zijn post in zijn voormalige optiek vanwege de bruiloft van de nieuwe eigenaar Wouter van Leeuwen. Ik was benieuwd naar zijn verhaal.

Als kind was Jan al bezig met het repareren van horloges en wekkers, techniek trok hem zeer. Zijn vader zag zijn grote belangstelling voor techniek en vroeg aan een bevriende juwelier of Jan, die toen 14 jaar was, bij hem in zijn vrije tijd mee mocht helpen om daar het vak te leren. De bevriende juwelier ervoer destijds de overgang naar digitale horloges en vermoedde dat mechanische horloges de langste tijd hadden gehad. Daarom adviseerde hij om de optiekopleiding te gaan volgen. Jan nam het advies aan en volgde met succes de optiek- en de contactlenzenopleiding in Rotterdam. Na dit te hebben afgerond werd Jan als opticien aangenomen bij Grit Optiek te Waddinxveen.

In 1977 kreeg Jan de kans om als filiaalhouder te werken bij Valkenburg Optiek in de Peulenstraat te Hardinxveld-Giesssendam. Na 4 jaar nam hij deze zaak over en veranderde de naam in Jan van Dis Opticien. Jan woonde in die tijd boven de zaak met zijn vrouw Ria die ook meehielp in de zaak. Hier werden ook hun drie kinderen geboren.  In 1988 verhuisde de winkel naar het nieuwe winkelcentrum de Giessenhof  waardoor Jan kon beschikken over aanmerkelijk meer winkeloppervlakte.

De laatste jaren kreeg Jan steeds meer moeite met de agressieve manier waarop de optiekketens hun klanten proberen te werven. Hij vond het optiekvak altijd een vak waar je trots op kon zijn en het was leuk een mooi product te leveren. De ketens creëren in zijn ogen een beeld waarin brillen en contactlenzen worden gedegradeerd tot supermarktartikelen. Jan besloot samen met Ria en dochter Marieke, die inmiddels als optometrist in de zaak werkt, een geschikte koper voor de zaak te vinden.  Jan verzocht een adviseur de verkoop voor hem te gaan doen. Er werd geadverteerd en connecties werden benaderd maar helaas diende de geschikte partner zich niet aan. Er werd overwogen de zaak toch nog een paar jaar aan te houden, maar uiteindelijk ontbrak daarvoor de motivatie.

Omdat Jan de nieuwsbrieven Optiek&Co van Vorwerk diverse keren had ontvangen besloot hij contact met hen te zoeken en Marco Bovée uit te nodigen voor een vrijblijvend gesprek. Hij kende Marco niet persoonlijk maar bij de eerste kennismaking was er direct een klik. Het bleek dat Marco naast verkoopbegeleider ook fiscalist is waardoor Jan slechts met 1 persoon te maken zou hebben. Eenvoudiger communiceren en goedkoper! Hij kreeg direct een goede indruk, Marco wist waar hij over sprak en had zelfs al direct een potentiële koper in gedachte. Uiteindelijk zijn er 2 geïnteresseerde partijen langs geweest en Jan koos voor de 26 jarige Wouter van Leeuwen, afkomstig uit een echt optieknest (vader is opticien in ruste en 3 broers hebben ook een optiekzaak).

De gehele procedure, van eerste kennismaking met Marco tot overdracht van de zaak, nam slechts 4 weken in beslag. Vandaar dat Jan Marco graag wil adviseren aan opticiens die met de gedachte spelen om nu of binnen enkele jaren de zaak te gaan verkopen. Jan: “de samenwerking was prima, snel en resultaatgericht. Mijn vrouw en ik zijn dol op wandelen in de bergen wat we nu met enige regelmaat kunnen doen en daarnaast vind ik het leuk om zo af en toe een vriend van mij te helpen die een optiekzaak in Nijmegen heeft. Ik zie met vertrouwen onze toekomst tegemoet”. Leo Rensen