Olbers & IJIstra Oogmode te Alkmaar Terug naar overzicht
Interview: Op maandagochtend 6 november 2017 werd ik hartelijk ontvangen...

Op maandagochtend 6 november 2017 werd ik hartelijk ontvangen door de inmiddels “oud eigenaren” Wiebe IJlstra, Irma IJlstra Olbers en de nieuwe eigenaar Nico Wals. De 68 jarige Wiebe en zijn vrouw Irma hebben hun zaak aan Nico op 2 augustus 2017 overgedragen, maar voor dit interview waren zij zoals vanouds in de zaak aanwezig en in een vak gerelateerd gesprek met Nico. Als je zolang een optiekzaak hebt gerund pik je, ook na een afwezigheid van 3 maanden, het zo weer op. Zeker als het, zoals bij Wiebe en Irma, een belangrijk deel van je leven heeft uitgemaakt.

Er werd met enthousiasme gesproken over het afscheid wat men destijds van de klanten heeft genomen. Er waren ruim 1.700 uitnodigingen verstuurd aan klanten en leveranciers. Op de betreffende dag was er enorm veel belangstelling om een handje te komen geven. De zaak liep overvol en Wiebe en Irma ontvingen vele leuke presentjes. Ze kijken met vreugde en ontroering terug op die dag!

Natuurlijk ging het gesprek ook over het begin van de carrière van Wiebe. Zijn vader was ook opticien en al vroeg toonde Wiebe belangstelling voor de techniek. Er was geen twijfel aan dat hij de optiekopleiding wilde volgen en is daar dan ook na de middelbare school direct mee begonnen. Tijdens de opleiding het vak geleerd bij opticien Jan de Vries in Alkmaar aangezien de vader van Wiebe vond dat het niet verstandig was om dat bij hem te doen.

Bij deze opticien leerde Wiebe zijn huidige vrouw Irma kennen. Optiek Jan de Vries verhuisde naar de binnenstad van Alkmaar onder de naam Optiek 2000 voorheen Jan de Vries. Op 18 maart 1991 namen Wiebe en Irma de zaak van Irma’s vader over en veranderde de naam naar Olbers & IJlstra Oogmode. Gedurende al de jaren dat zij de zaak runde kregen zij hulp van Rijn de Wit die afwisselend parttime en fulltime assisteerde.

Na in totaal 50 jaar actief te zijn geweest in de optiekbranche besloten Wiebe en Irma zich te oriënteren op mogelijkheid om de zaak over te doen aan een jonge opticien. Het was essentieel voor beide dat de zaak zou worden voortgezet door een zelfstandige opticien. Natuurlijk was de kans groot dat er ketens geïnteresseerd zouden zijn in overname maar daar wilden zij niets van weten. Na het googelen van de aanwezige overnamepartijen die gespecialiseerd waren binnen de optiekbranche namen zij contact op met de marktleider in deze, Marco Bovée van Vorwerk & Co. Ook al omdat er gedurende de laatste jaren nieuwsbrieven van deze overnamespecialist waren binnengekomen en er zelfs telefonisch contact was opgenomen om aandacht te vragen voor specifieke informatie uit de nieuwsbrief Optiek&Co.

Al spoedig kwam Marco met Nico, die voor de aankoop begeleid werd door Bert Smelik, voor een kennismakingsgesprek en het klikte gelijk tussen hen. Nico had Bert in juni 2015 benaderd met het verzoek uit te kijken naar een optiek in Noord Holland tussen Schoorl en Velsen. Ondanks het feit dat Bert had aangegeven dat het proces om de juiste optiek te vinden die ter overname werd aangeboden wel 2 jaar kon duren, kwam de overnamemogelijkheid al 6 maanden later. Nico kon niet gelijk de zaak overnemen omdat hij in een filiaal van een optiekketen als bedrijfsleider in dienst was en ervoor wilde zorgen dat bij zijn vertrek de overname van zijn taken op een goede manier zouden worden afgehandeld. Daar was begrip voor, waardoor het nog een aantal maanden duurde voordat de definitieve overname tot stand kwam.  Nico draait de zaak nu samen met zijn oud collega opticien Katinka de Meulmeester en een zaterdaghulp.

Wiebe en Irma zijn blij met de manier waarop de overname tot stand is gekomen. Terwijl zij zich volledig op de zaak konden concentreren deed Marco het werk en hield voortdurend contact over de voortgang. Wiebe: “ik kan iedere opticien die met de gedachte speelt om in de nabije toekomst de zaak te gaan verkopen aanraden om contact met Marco Bovée van Vorwerk & Co op te nemen”. Leo Rensen