Optiek Govaert te Etten-Leur Terug naar overzicht
Interview: Bij aankomst trok de bijzondere Romaanse gevel van de optiek direct mijn aandacht...

Bij aankomst trok de bijzondere Romaanse gevel van de optiek direct mijn aandacht. Philip Govaert vertelde hierover: “toen ik in 1992 het pand wilde verbouwen naar de toenmalige maatstaven ben ik vele plaatsen afgegaan om ideeën op te doen van aantrekkelijke winkelpandgevels. In Leerdam stuitte ik op een prachtige winkelgevel en ben binnen gaan vragen naar de naam van de architect. Die betreffende architect heeft deze bijzondere gevel ontworpen”. Eenmaal binnen met een heerlijke kop koffie vertelde de 56 jarige Philip Govaert zijn verhaal.

Bij het onderdeel beroepskeuze op de middelbare school kreeg hij interesse in 3 verschillende beroepen: architect, fysiotherapeut en opticien. Bij nader inzien vond Philip de opleiding tot architect wel erg lang duren, en de opleiding tot fysiotherapeut wel erg “lijfelijk”. Zijn opa had een optiekzaak in de plaats Lo in de Belgische provincie West-Vlaanderen waar Philip als kleine jongen graag kwam en onder de indruk was van de toenmalige slijpmachine die meer leek op en trapnaaimachine. Dat er ook nog om de zoveel tijd uit deze machine een druppel water op de slijpsteen viel vond hij helemaal geweldig. Daardoor verdiept in het optiekvak en uiteindelijk ervoor gekozen vanwege het feit dat er aan dat vak 3 aspecten waren verbonden, namelijk de techniek, het omgaan met mensen en het medische aspect.

Tijdens zijn opleiding in Rotterdam liep Philip stage in de optiekzaak van Ben van der Heiden in Halsteren. Na succesvol zijn studie tot opticien te hebben afgerond werd hij als opticien aangenomen bij De Muynck Optiek te Goes en volgde ook nog de opleiding optometrie en contactlensspecialist. Philip heeft nu nog, na al die jaren, enorm veel waardering voor de fantastische leerschool die hij bij De Muynck mocht ondergaan.

Philip was er van jongs af aan van overtuigd dat hij ooit zijn eigen zaak zou beginnen, vandaar dat hij na 4 ½ jaar bij De Muynck in dienst te zijn geweest besloot voor zichzelf te beginnen. Hij werd geïnspireerd door de passie van verschillende mensen uit het optiekvak zoals de heer Grit, de heer van Leen en de heer Biesels, de “jaren 60 kartrekkers” uit het vak. Philip zocht naar een mogelijkheid in provinciale steden zoals Den Helder, Sint Michielsgestel, Best en Etten-Leur. Hij selecteerde onder andere op leeftijdsopbouw, optiekbestand, etc.

Uiteindelijk voor Etten-Leur gekozen en in november 1985 gezocht naar een pand in de Bisschopsmolenstraat. Er stond niets te koop waardoor Philip besloot bij verschillende winkels te informeren, hij belde zelfs aan bij woonhuizen om te vragen of iemand misschien iets wist omtrent een pand in deze straat dat te koop zou komen. Dit resulteerde in een aanbod van een herenkapper die ook in deze straat nog een dameskapsalon had en deze samen wilde voegen. Philip bedacht zich geen moment en ging over tot aankoop van dat pand. Zoals al vermeld werd het pand in 1992 rigoureus verbouwd tot wat het nu is.

Na een langere afwezigheid van 6 weken in het jaar 2014 was Philip aangenaam verrast dat tijdens zijn afwezigheid de zaak prima bleef lopen.  Hierdoor realiseerde hij zich dat het team zeer zelfstandig was en merkte dat zij ook goede beslissingen namen. Philip was zeer trots op zijn team. Philip: “alle teamleden hebben hun hart op de juiste  plaats!” In die periode nam zijn passie voor het vak geleidelijk wat af en Philip besloot met 2 vrouwelijke teamleden een gesprek aan te gaan betreffende een eventuele overname op termijn. Maar zij vonden die stap te groot waarop Philip besloot eens bij Optitrade te informeren of zij een betrouwbare overnamebegeleider wisten. Optitrade adviseerde om contact op te nemen met Marco Bovée van accountantsbureau Vorwerk & Co. Tijdens het introductiegesprek met Marco kreeg Philip een groot vertrouwen in Marco’s deskundigheid en gaf hem de opdracht. Philip: “Marco gaat recht op zijn doel af en wil in zo’n kort mogelijke tijd de zaak verkopen. Hij kwam snel met 3 potentiële overnamekandidaten waaronder de huidige eigenaar Philip de Groot die de zaak per 1 september heeft overgenomen. Er zijn geen medewerkers ontslagen of uit zichzelf vertrokken, er zijn zelfs 2 parttime krachten bijgekomen. Momenteel zijn er 7 medewerkers, inclusief de 2 dames die samen het bedrijfsleiderschap op zich hebben genomen. Als er een opticien met het idee rondloopt zijn zaak nu of in de nabije toekomst te gaan verkopen, neem dan contact op met Marco Bovée. Hij kent ons vak door en door en heeft een prettige gedrevenheid”. Leo Rensen