Roel Kaan de IJsmeester te Vianen Terug naar overzicht
“Van glas naar glace…”

Trouwe lezers van onze Optiek&Co nieuwsbrieven zullen de opticien op bijgaande foto zeker herkennen… Roel Kaan (freelance opticien onder de naam RFOPTICS) die per 1 augustus vorig jaar Eemoptiek te Eemnes heeft overgedragen aan Elize van den Heever.

Na de overdracht kreeg Roel steeds vaker het idee om de optiekbranche te gaan verlaten en in de Retail iets volledig anders te gaan doen. Tijdens het doornemen van de diverse mogelijkheden zocht Roel onder andere naar een product wat de consument niet per internet zou kunnen bestellen. Hij was het eerlijk gezegd behoorlijk beu dat veel consumenten in zijn winkel kwamen shoppen, de ogen lieten opmeten en vervolgens via internet het montuur, glazen en contactlenzen gingen bestellen. Van die ergernis wilde hij voorgoed worden verlost! Daarnaast een product waaraan bij de verkoop automatisch een goede sfeer verbonden is… het werd dus ijs. Alhoewel dit product niets te maken heeft met overnamebegeleiding binnen de optiekbranche wilde wij u dit interessante verhaal niet onthouden!

Roel besloot het vak van ijsbereider zich eigen te maken en ging daarom in de leer bij de Carpigiani Gelato University in Zandhoven bij Antwerpen in België. Een wereldberoemde organisatie met ook een opleiding in Bologna-Italië, waar cursisten zelfs vanuit Japan naar toe komen om het vak onder de knie te krijgen. Een opleiding van 1 week met een theorie en praktijkgedeelte. Roel werd tijdens de opleiding met de dag enthousiaster en besloot na afloop een erkende opleiding tot ijsbereider in Wageningen te doen en ronde deze af met het diploma ijsbereider. Daarna heeft Roel een Maestro ijsbereider bij de hand genomen om ook nog alle fijne kneepjes van het vak hem eigen te maken.

En toen naarstig op zoek naar een geschikt pand op een goede plek in de juiste stad. Bij het bezoeken van een te koop staande ijszaak in Vianen werd Roel niet erg enthousiast over de locatie maar zag op een perfect punt in Vianen een winkel te huur staan. De beslissing was gauw genomen en Roel startte de verbouwing die een half jaar heeft geduurd. Eigenlijk net iets te lang, want al tijdens de verbouwing werd het prachtig weer en dus de ideale situatie om ijs te verkopen. Maar begin juni was het dan zover dat er geopend kon worden en vanaf dat moment tot nu aan toe stond en staat de winkel constant vol met klanten. Geen enkele advertentie is daar aan vooraf gegaan, alleen een redactioneel stukje in het plaatselijk contact.

Roel maakt lange dagen om de IJsmeester definitief op de kaart van Vianen te zetten. De zaak is 7 dagen per week open van 12.00 tot 22.00 uur. En dan zijn er natuurlijk nog de voorbereiding en schoonmaak uren. Tijdens de drukste uren staan er 5 medewerkers ijs te verkopen en is Roel bezig om weer nieuwe smaken te verzinnen en te bereiden. Dit had niet gekund als de partner van Roel hier niet achter had gestaan, hij is daar dan ook super blij mee!

Aangezien het product ijs alleen in de zomer kan worden verkocht denkt Roel nu na over de winterinvulling van zijn zaak. Een van de opties is het geven van workshops ijstaarten maken, eventueel samen met de chocolaterie aan de overkant van de straat. Daarnaast denkt Roel ook over het bakken van oliebollen in december, het maken van verschillende soepen tijdens de wintermaanden, etc.

Roel is super gemotiveerd… prachtig om te zien hoe een opticien in hart en nieren omgevormd kan worden tot een enthousiaste ijsbereider! Leo Rensen