Stots by Ronald & Chermaine Terug naar overzicht
Ook dit keer weer voor mij een bijzondere interview ervaring...

Bij binnenkomst in deze Amersfoortse “local hero” optiek werd ik welkom geheten door 3 enthousiast kwispelende honden, direct gevolgd door hun baasje Chermaine Jans. Het interview werd gehouden achter in een ruimte met een warme huiskamerachtige sfeer.

Ook dit keer weer voor mij een bijzondere interview ervaring, omdat Chermaine een achtergrond heeft als psychiatrisch verpleegkundige en geen vakgerichte opleiding heeft gevolgd voor opticien of contactlensspecialist. Haar sterke kant is dat zij direct de mens achter de klant ziet, waardoor zij bij de eerste blik al weet welke monturen de betreffende klant zullen sieren. Natuurlijk vereist deze werkwijze dat Chermaine een team om zich heen heeft die de technische kant volledig beheerst.

Nu 21 jaar geleden begon zij eerst als vriendin en later als vrouw van Ronald Stots in de 76 jaar geleden door de ouders van Ronald opgerichte optiek klanten te adviseren en de inkoop te verzorgen. Chermaine en Ronald vonden het belangrijk om de toenmalige gezellige en op de klant gerichte sfeer te behouden en dat is hun tot op de dag van vandaag zeker gelukt. Na zo’n lange tijd bestaan hun klanten nu ook uit de kinderen en kleinkinderen van de klanten van toen.

De situatie veranderde toen Ronald met pensioen ging en Chermaine zich realiseerde dat zij haar sterke kant niet moest laten beïnvloeden door de verantwoording die komt kijken bij het leiden van een onderneming wat tot op dat moment de taak van Ronald was. Ze wilde blijven doen waar ze goed in was en dat niet laten verstoren door zakelijkheden. Ervan overtuigd dat het team haar op volle sterkte zou blijven ondersteunen, besloot zij een overnamekandidaat te gaan zoeken waarbij de optiek voor de klant geen zichtbare verandering zou ondergaan.

Omdat Chermaine in het verleden goede ervaringen had opgedaan met Marco Bovée van Vorwerk Overnamebegeleiding Optiekzaken, besloot zij Marco uit te nodigen voor een gesprek. Zij liet Marco weten dat ze het bestaande DNA (het juiste gen voor opticien) het aller belangrijkste zou vinden bij de eventuele overnamepartij en gaf hem de opdracht.

Na 2 dagen kwam Marco met 3 potentiële overnamekandidaten. Met 2 van deze kandidaten werd een gesprek aangegaan en deze partijen deden een bod. Chermaine wist eigenlijk al direct wie het ging worden aangezien ze een goed gevoel had bij één van deze partijen ook al deden zij niet het hoogste bod. Het voelde zeer vertrouwd en ze zaten direct op 1 lijn. Twee maanden later, op 1 juni 2023, werd de zaak overgedragen.

Chermaine raad opticiens, met name de local hero’s in iedere stad of dorp, die spelen met de gedachte om op korte of lange termijn hun zaak willen verkopen aan om contact op te nemen met Marco Bovée. Al is het maar voor een vrijblijvend kennismaking gesprek. Chermaine: “Marco ontneemt je een hoop zorgen, zodat je tijdens het overnameproces gewoon door kunt gaan met datgene wat er van je wordt verwacht in een optiek”.