Struik Optiek te Rijssen Terug naar overzicht
Interview: Het 75 jaar oude familiebedrijf Struik Optiek en Juweliers te Rijssen...

Het 75 jaar oude familiebedrijf Struik Optiek en Juweliers te Rijssen heeft vanaf 15 januari opgehouden te bestaan. De eigenaren Marjon en Bert Braamhaar zijn met pensioen en hebben het optiekgedeelte verkocht aan Eye Wish Opticiens. Een collega juwelier in de zelfde straat heeft het onderhoud en de service voor de sieraden en de horloges overgenomen.

De in 1938 opgerichte zaak door de vader van Marjon aan de Enterstraat werd in 1980 overgenomen door zijn dochter Marjon en schoonzoon Bert.  Zij voor het juweliersgedeelte en hij voor de optiek. Een nog mooier pand aan de Grotestraat 1 werd in 1987 gekocht en is tot op de dag van vandaag de huidige locatie. De nu 65 jarige Bert: “er braken jaren van keihard werken aan,  zestig tot zeventig uur per week was geen uitzondering. We hebben dat kunnen volhouden omdat we altijd veel plezier  hebben gehad in ons werk. Daarnaast hebben we altijd uitzonderlijke trouwe klanten gehad, wij zijn ze daarvoor heel dankbaar”. Toen Bert Braamhaar in 1994 het diploma optometrie behaalde werd hij de eerste optometrist in Overijssel.

Nog voor zijn 60ste jaar werd Bert al regelmatig door verschillende partijen benaderd of zijn zaak niet te koop was of zou komen. Om beter geïnformeerd te zijn over alles wat er bij een overname zou komen kijken nodigde Bert Marco Bovée van Vorwerk & Co accountants en belastingadviseurs uit om eens te komen praten. Gedurende de jaren daarna heeft hij meerdere geïnteresseerde overnamespecialisten gesproken en alle daaruit voortkomende informatie goed laten bezinken. Op zijn 64ste heeft Bert besloten opnieuw een gesprek met Marco aan te gaan. De indruk ontstond al snel dat Marco als geen ander exact  op de hoogte was hoe het verkoopspel in elkaar stak en Bert gaf hem zijn vertrouwen.

Al snel kwam Marco met meerdere serieuze overnamekandidaten. Ook geïnteresseerden die in het pand een kleding- of schoenenzaak wilden beginnen. Maar Bert had voorkeur voor een optiek, al was het maar om het enorme bestaande klantenbestand, mede veroorzaakt door zijn optometrie werkzaamheden. Het  verkoopproces heeft ruim een half jaar in beslag genomen, vanaf opdracht tot de totale afwikkeling. Door de inzet van Marco heeft Bert gedurende dat half jaar zijn aandacht volledig op de zaak kunnen blijven richten. Inmiddels is de optiek vanwege een verbouwing door de nieuwe eigenaar gesloten en hebben Marjon en Bert, die al die tijd boven de zaak hebben gewoond, een nieuw huis gekocht om ook letterlijk afstand te nemen. Het pand blijft eigendom en wordt vanaf nu door hen verhuurd.

Op de vraag aan Bert of hij collega’s die met dezelfde overnamegedachte rondlopen zou willen adviseren om contact met Marco op te nemen antwoord hij: “ik ben bijzonder tevreden over de rol van Marco. Hij heeft de juiste overnamekandidaten aangetrokken en mij perfect geadviseerd. Zijn netwerk en kennis van de branche is enorm. Ik raad zonder twijfel iedereen aan die aan verkoop denkt contact met Marco op te nemen”. Leo Rensen