v. Steijn Optiek te Leerdam Terug naar overzicht
Interview: Op 25 jarige leeftijd besloot Jan van Steijn een eigen optiekzaak te starten...

Op 25 jarige leeftijd besloot Jan van Steijn een eigen optiekzaak te starten aangezien er op dat moment (1972) nog maar 1 optiekzaak in Leerdam aanwezig was. Er bleek op een prachtige locatie in het centrum een verhuurbedrijf in gelegenheidskleding aanwezig te zijn waarvan Jan wist dat de eigenaar wilde stoppen. Niet lang daarna had Jan het pand gekocht, de inrichting bepaald, leveranciers gezocht en de winkel geopend. Voor 2 optiekzaken in Leerdam ( toenmalig ongeveer 13.000 inwoners) en een niet te onderschatte regiofunctie, was er voor een optiekzaak zonder verdere medewerkers een zeer goede boterham te verdienen. Jan vroeg zijn vrouw de administratie op haar te nemen waardoor hij zich geheel kon richten op de verkoop het opmeten en de reparaties.

 

In de loop der jaren breidde Leerdam zich uit tot ongeveer 20.000 inwoners en kwamen er 3 ketens bij. In principe te veel optiekzaken voor Leerdam, maar door de optimaal aanwezige service en kundigheid op het gebied van reparaties, advies en multifocale glazen leverde dit gegeven voor v. Steijn optiek geen problemen op.

 

 Toen Jan van Steijn in juni 2012 65 jaar werd vond hij het tijd om te gaan genieten van zijn pensioen waardoor hij besloot zijn zaak in de verkoop te zetten. Door de nieuwsbrieven Optiek&Co die hij had ontvangen en door de advertenties van Vorwerk & Co  in de Oculus en de Opticien, was hij op de hoogte van de specialiteit in “overnamebegeleiding zelfstandige optiekzaken” door Marco Bovée. Een afspraak was snel gemaakt en de door Marco ingeschatte verkoopwaarde kwam overtuigend over zodat de opdracht werd verstrekt. Na enkele weken kwam Marco met een kandidaat die uiteindelijk de koper werd. Deze persoon was op dat moment buiten Leerdam werkzaam bij een zelfstandige optiekzaak die werd overgenomen door een filiaalbedrijf. Ook de koper is, net zoals Jan destijds toen hij startte, 25 jaar en runt inmiddels vanaf 1 januari dit jaar, samen met een stagiaire, de zaak onder de bestaande naam. De wisseling van eigenaar is in december 2012 d.m.v. de plaatselijke krant aan de klanten medegedeeld.

 

Jan van Steijn is inmiddels aan het genieten van zijn pensioen door veel te wandelen en te fietsen.

In de loop van de tijd gaat hij informeren wat voor vrijwilligerswerk er te doen valt. Momenteel is het nog heel erg wennen om veel vrije tijd te hebben maar tot nu toe bevalt dat prima! Op mijn vraag of Jan andere ondernemers die er over nadenken hun zaak te verkopen zou willen adviseren om daarvoor Marco Bovée van Vorwerk & Co in te schakelen komt een duidelijk antwoord: “ik ben 100% tevreden, Marco is een prettige man om mee samen te werken en is regelmatig langsgekomen om mij op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Zijn netwerk binnen, en kennis van, onze branche is enorm waardoor je zeer snel op 1 lijn zit.” Leo Rensen