Van Hout Optiek te Veghel Terug naar overzicht
Interview met Theo van Hout, Van Hout Optiek te Veghel

Theo van Hout heeft per 3 mei 2021 zijn zaak Van Hout Optiek in het Noord-Brabantse Veghel verkocht aan Tijn Verhoeven van de Verhoeven Groep. De zaak zal vanaf nu geen familiebedrijf meer zijn, maar de optiek zal wel voortgezet worden onder dezelfde naam Van Hout Optiek. In 1893 startte de grootvader van Theo een juwelier/horlogier in Veghel en in 1925 werd de zaak uitgebreid met een optiek. In 1978 ging de broer van Theo verder met de juweliers-zaak en nam Theo (opticien en contactlensspecialist) de optiek over van zijn vader. De zaak was toen nog op een andere locatie gevestigd. In 1987 verhuisde de optiek naar het huidige pand aan de Wiekslag 30. De ruime winkel ligt op een van de beste locaties van het centrum van Veghel, waar overigens voldoende gratis parkeergelegenheid is in de buurt!

 

Al eerder had Theo contact gezocht met Marco Bovée voor een vrijblijvende waardebepaling. Theo was de naam Marco Bovée al meerdere keren tegengekomen in de vakbladen en ook ontving hij de nieuwsbrief Optiek&Co. Vandaar dat het voor hem een logische stap was om Marco destijds te benaderen. Theo had de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt en werkte inmiddels al parttime in de zaak. Na de waardebepaling gaf Theo aan Marco de opdracht op zoek te gaan naar een opvolger. Het hele proces ging snel! Theo kon kiezen uit een 4-tal kandidaten en uiteindelijk is zijn keuze gevallen op Verhoeven. Er was een goede klik en Verhoeven was zeer enthousiast. Theo heeft 43 jaar lang met hart en ziel de zaak opgebouwd en gerund en Verhoeven kon de continuïteit waarborgen en tevens de 4 personeelsleden overnemen. 2 Personeelsleden werken respectievelijk al 28 en 10 jaar bij Van Hout Optiek! Ook voor de klanten is het fijn dat deze vertrouwde gezichten aan de zaak gekoppeld blijven. Theo zal de klanten zeker gaan missen! Hij was er altijd voor zijn klanten. Zijn streven was om hen altijd een goed en eerlijk advies te geven. En als zich toch onverhoopt een probleem aandiende loste hij dit ruimhartig op. Service, service en nog eens service! Terugkijkend op het vlotte overname-proces van ongeveer 2 maanden, kan Theo niets anders zeggen dan dat hij zeer tevreden is over de samenwerking met en werkwijze van Marco Bovée. Theo: “Marco is mede-eigenaar van Vorwerk & Co Accountants en Belastingadviseurs en naast overnamebegeleider is hij fiscalist. Door de meerdere expertises van Marco kan sneller gehandeld worden en eenvoudiger gecommuniceerd waardoor het hele traject uiteindelijk goedkoper is. Het is in het belang van de opticien om bij een gewenste overdracht van de zaak iemand met een uitgebreide branchekennis in te schakelen om de verkoop te begeleiden. Marco is daarvoor de aangewezen persoon: hij kent de optiekbranche door en door! Ik kan daarom dan ook collega opticiens die nadenken over een overname op korte of lange termijn met gerust hart aanraden met Marco contact op te nemen om hen te adviseren en/of een waardebepaling te doen.”

 

Nu Theo gestopt is met werken kan hij gaan genieten van meer vrije tijd. Door zijn vele hobby’s krijgt hij het nog druk! Hij gaat nu meer tijd besteden aan de Heemkundekring in Veghel en ook heeft Theo heel veel interesse in computers en software. Een leuk ‘weetje’ is dat Theo destijds in de zaak zelf een geautomatiseerd systeem heeft ontwikkeld voor het klantenbestand! Daarnaast houdt hij erg van fotograferen en filmen/video en zal hij binnenkort in het plaatselijke museum uitleg gaan geven hoe vroeger een bril met de hand werd gemaakt. Dit naar aanleiding van de vitrinekast met oude optiek-apparatuur uit de jaren ’40 en ’50 die altijd in de zaak heeft gestaan en die hij nu heeft geschonken aan het museum in Veghel (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMEI)). Theo kijkt dus met heel veel plezier uit naar wat de toekomst te bieden heeft in deze nieuwe fase van zijn leven!