Van Laarhoven Optiek & Byoux te Leiden Terug naar overzicht
Ruim 22 jaar geleden, op 29 juni 2000, startte Arno van Laarhoven, een optiekwinkel in de wijk Stevenshof in Leiden.

Met vereende krachten van familie en vrienden toverden zij de voormalige groentezaak  Freek om tot een mooie en functionele brillenwinkel, al snel wisten vele klanten de weg hiernaartoe goed te vinden.

 

Na een aantal goede jaren, en ook een paar mindere vanwege de teloorgang van het winkelcentrum, mocht Arno dan eindelijk in 2016 zijn intrek nemen in een gloednieuw pand in de inmiddels volledig gerenoveerde Stevensbloem. Het bleek al vlug dat hij handen tekort kwam om in zijn eentje de winkel te voeren en de gestage toestroom aan klanten optimaal van dienst te zijn.

 

Toeval of niet, maar niet lang daarna ontving Arno een open sollicitatie van de pientere jongedame Maryam Mirza, die de opticiensopleiding deed en voor de zaterdag een optiekwinkel zocht om praktijkervaring op te doen.

 

Arno: “Tijdens ons eerste gesprek was de klik er meteen en zij liet zich toen al ontvallen dat een eigen zaak haar toekomstdroom was. Maryam startte met de zaterdagen en voelde zich al snel als een vis in het water. Ze toverde bij elke klant een glimlach op het gezicht en maakte indruk met haar vakkennis. Maryam doorliep ook haar stages bij Ron en was grote delen van haar vakanties aan het werk in de winkel. In recordtijd behaalde zij al haar diploma’s inclusief contactlensspecialisatie, en na haar opleiding was de keuze snel gemaakt. Maryam bleef werken bij ‘haar’ Van Laarhoven Optiek & Byoux.”

 

Al in die periode hadden Arno en Maryam het af en toe over een mogelijke opvolging als Arno met pensioen zou gaan. Maar zo ver was het nog lang niet. Gaandeweg echter werd de wens werkelijkheid en vanaf 1 januari 2023 mag Maryam zich eigenaar noemen van Van Laarhoven Optiek & Byoux. Arno en Maryam zijn beide trots dat de overname een feit is.

 

De door Vorwerk Overnamebegeleiding Optiekzaken toegestuurde nieuwsbrieven en het magazine waren de aanleiding om contact met Marco Bovée op te nemen. Vanaf het eerste moment was de samenwerking heel plezierig. Duidelijkheid werd gegeven over de mogelijkheden en moeilijkheden. Marco’s advies aan Maryam om ook professionele begeleiding te zoeken van een adviseur voor het aankoopgedeelte, maakte het mogelijk om heel ontspannen te blijven werken tussen Arno en Maryam.

Marco en de aankoopadviseur voerden de onderhandelingen en koppelden dat ieder aan hun klant terug. Arno: “wij hoefden ons daar niet druk om te maken en kregen dus ook geen scheve gezichten naar elkaar en hadden allebei het gevoel dat er uiteindelijk een eerlijke prijs is overeengekomen. Met gevolg dat we nu nog met veel plezier twee dagen per week samenwerken.”

Arno zal voorlopig nog die twee dagen per week aan de winkel verbonden blijven, enerzijds om Maryam te begeleiden naar volledige zelfstandigheid, maar anderzijds omdat het klantencontact en de optiek nog veel te leuk is om al volledig te stoppen. De naam Van Laarhoven Optiek & Byoux zal voorlopig gehandhaafd blijven.

Raad u opticiens die, net zoals u, met de gedachte rondlopen om hun zaak te verkopen/over te dragen aan om contact met Marco op te nemen? Arno: “Zeker, zijn expertise op dit gebied is zeer groot en het is een prettig mens om mee samen te werken.”