Van Tiem Optiek te Beneden-Leeuwen Terug naar overzicht
Interview: Na vele jaren interviews te hebben afgenomen bij opticiens door het hele land...

Na vele jaren interviews te hebben afgenomen bij opticiens door het hele land, dacht ik zo’n beetje alles gezien te hebben wat betreft de verschillende soorten inrichting van optiekzaken. Maar toen ik de winkeldeur van Van Tiem Optiek in Beneden-Leeuwen opende werd ik aangenaam verrast door een bijzonder eigentijdse en frisse inrichting. De 59 jarige Aloyis van Tiem vertelde mij dat de inrichting 4 jaar geleden was gerealiseerd en dat hij het destijds belangrijk vond om een optiekzaak van niveau te stichten met een onderscheidend en vooruitstrevend winkelinterieur.

Aloyis van Tiem startte zijn zaak in 1980 en was de eerste opticien in Beneden-Leeuwen, een dorp met 7.000 inwoners en een verzorgingsgebied van 15.000 potentiële klanten. Sinds 8 jaar is er ook een filiaal van een optiekketen gevestigd, wat geen negatieve invloed heeft gehad op de omzet doordat Van Tiem optiek zich richt op specifieke service aan de klanten. Voor de optometrie klanten werd een optometrist aangetrokken die op aangewezen tijden parttime aanwezig was. Daarnaast deed de vrouw van Aloyis de administratie.

In januari 2014 besloot Aloyis dat het misschien tijd zou zijn om eens uit te kijken naar een mogelijke opvolger voor zijn zaak. Hij schatte in dat het verkoopproces behoorlijk wat tijd zou kosten, vandaar dat hij relatief jong hiermee wilde beginnen. Hij nodigde verschillende partijen uit om hem met de verkoopbegeleiding ter zijde te staan en na afloop van die gesprekken had hij het meeste vertrouwen in Marco Bovée van Vorwerk & Co. De opdracht werd Marco gegund en 6 weken later werd de eerste potentiële koper aangebracht. Binnen korte tijd volgde er nog 5 waardoor Aloyis een keuze kon maken uit de kandidaat kopers. Toen Paul Heijnekamp werd voorgesteld was er direct een klik. Een vakkundig opticien/contactlensspecialist van 33 jaar die al geruime tijd de wens had voor zichzelf te beginnen; een ideale opvolger! In de maand april kwamen zij tot een akkoord en de deal was rond. Om de bestaande klanten op een aangename manier aan Paul over te dragen besloten zij dat Aloyis tot eind 2015 nog 2 dagen per week aanwezig zal zijn.

Aloyis van Tiem vindt dat hij op een professionele en keurige manier door Marco Bovée is geholpen en dat hij met serieuze kandidaten is aangekomen. Hij had nooit gedacht dat de periode tussen het geven van de opdracht en het komen tot een getekend contract zo kort zou zijn. Zonder enige twijfel raad hij collega opticiens, die het zelfde voor ogen hebben, aan om contact met Marco op te nemen. Leo Rensen