Pals Brillen te Zwolle Terug naar overzicht
Interview: De nu 63 jarige Hielke Pals wist als jongeman van 18 jaar al dat het vak van opticien...

De nu 63 jarige Hielke Pals wist als jongeman van 18 jaar al dat het vak van opticien voor hem geschapen was. Hij solliciteerde bij Dijk Optiek in Zwolle om het vak te leren en werd aangenomen. Helaas moest Hielke gedurende een periode van 1½ jaar zijn dienstplicht vervullen waardoor hij het vak tijdelijk in de steek moest laten. Na het vervullen van de dienstplicht had zijn toenmalige werkgever iemand in zijn plaats aangenomen en solliciteerde hij bij Kuiper Optiek te Wezep. Na zes maanden daar in dienst te zijn geweest werd Hielke door Dijk Optiek gevraagd terug te komen. De volgende stap in zijn carrière bood zich na een tijdje aan: assistent bedrijfsleider bij Becker Optiek te Assen. Aangezien de interesse van Hielke, onder andere door zijn toenmalige studie, in het uitvoeren van oogmetingen toenam en daarin niet werd voorzien bij Becker Optiek solliciteerde hij bij een filiaal van van Maaren Brillen te Zwolle waar hij 3½ als bedrijfsleider werkzaam was. Toen van Maaren brillen besloot dit filiaal te sluiten besloot Hielke dat de tijd rijp was om een eigen zaak te beginnen en nam hij in 1981 Lammers Optiek op de Grote Markt  te Zwolle over en veranderde de naam in Pals Optiek. Door zijn goede naam in de regio en het overnemen van het klantenbestand van van Maaren liep de zaak als een trein. In de loop der jaren werd het pand te klein en bovendien was dit een huurpand. Bij het zoeken naar een kooppand op een goede locatie kwam Hielke in 1996 in contact met de eigenaar van zijn huidige pand, een toenmalig café. Het leek een vreemde beslissing om van een A locatie naar een C locatie te gaan maar Hielke vond het parkeren, niveauverschillen, het carnaval, de zomerkermissen, en de braderieën in het centrum van de stad een groot nadeel. Hij onderzocht de mogelijkheid om het cafépand af te breken en daarvoor in de plaats een pand naar zijn eigen wensen met een bovenliggend appartement te laten bouwen. Toen er daarvoor toestemming kwam was de beslissing gauw genomen. Het overgrote merendeel van zijn klanten die hij op de Grote Markt bediende bleven hem trouw en vanwege de aanwezigheid op de nieuwe locatie werd het klantenbestand flink uitgebreid. Het eerste jaar op de nieuwe locatie steeg de omzet met 21% t.o.v. het jaar daarvoor.

 

Gedurende het jaar 2007 begon Hielke na te denken over het verkopen van de zaak in de toekomst en welke patij hij daarvoor zou moeten inschakelen. Toen in 2011 zijn enige medewerkster, een opticien/contactlensspecialist, besloot ontslag te nemen heeft Hielke de knoop doorgehakt door Marco Bovée van Vorwerk & Co op te bellen. Zijn onderzoek naar mogelijke partijen om de verkoop te begeleiden wees uit dat Vorwerk & Co, als accountantsbureau met een grote ervaring op het gebied van overnamebegeleiding van zelfstandige optiekzaken, onafhankelijk werkte en de opdracht zeer realistisch benaderde. Hielke: “ik vindt dat een vorm van neutraliteit bij dit soort zaken heel belangrijk is en daarnaast heb ik niets met opgeklopte figuren die het zogenaamd allemaal zo goed weten”. De prijsbepaling door Marco voor de overname was zeer reëel maar de huurprijsvaststelling viel iets tegen. Achteraf bekeken was ook dit een juiste inschatting waar ik nu erg blij mee ben.

Na het geven van de opdracht eind december 2011 duurde het niet lang of Marco kwam aan met 3 geïnteresseerde overnamekandidaten. Tijdens het bezoek van de huidige eigenaar Gert Schonewille op 12 maart 2012 werd al snel duidelijk dat dit de beste kandidaat was voor Hielke en voor de klanten. Op 27 maart werd een akkoord bereikt en de overdracht werd getekend op 7 mei. De daadwerkelijke overdracht vond plaats op 4 juni jl. Natuurlijk heeft Hielke gedurende de eerste weken na de overdracht zich constant beschikbaar gesteld om Gert op weg te helpen.

 

Hielke is zeer duidelijk wat betreft advies aan zijn collega’s in het land die ook nadenken over het verkopen van hun optiekzaak. Hielke “ik wil Marco Bovée met dubbel plus aanraden… hij fluit je terug daar waar mogelijk irreële wensen naar boven komen en laat je met beide benen op de grond staan. Als ik het nog eens zou moeten doen schakel ik zonder enige twijfel weer Marco Bovée van Vorwerk & Co in!”

Leo Rensen